Road Trippin’ Urbex (1/2)

Terwijl het oranje licht van het autodisplay ternauwernood 7:45u aangeeft rijden we al richting het zuid des lands. Een weekend urbex en architectuur kijken i Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland, met de geplande 1300km een ware roadtrip.

Chateau Wolvenstein


Als de klok ongeveer twaalf uur aangeeft bereiken we onze eerste stop. Diep in de Belgische Ardennen rijden we het terrein op van een voormalig ziekenhuis, hier moet op een heuvel ‘Chateau Wolvenstein’ staan.  We lopen door de bossen en betreden het gebouw via een open raam aan de achterzijde. Binnen zien we al snel dat er naast vandalen ook de nodige urbexers binnen zijn geweest. Naast veel omgevallen en kapotte kasten staat er ook een prachtig gedekte tafel.

Het verbaast ons dat het gebouw, dat onderdeel was van een ziekenhuiscomplex, nu al enkele decennia leegstaat. Het is relatief nieuw, gezien de volledig betonnen constructie, het houtwerk van zwaar eiken en de gevel. Ze zijn allemaal in zeer goede staat. Op de eerste twee verdiepingen zijn grote hoge ruimtes, compleet met zware eiken deuren en gietijzeren hang en sluitwerk. Er staan hier nog computers en een compleet archief, waarvan je je afvraagt van welke patiënten hier allemaal nog gegevens liggen. Op de derde verdieping zijn de slaapvertrekken, deels onder de nok en prachtig voorzien van behang. met nog veel kamers in zeer goede staat. Na een korte tour tot op het dak en het uitzicht over de omgeving vertrekken we richting onze volgende stop.

Hotel Beaucoin

Na een korte tankstop in Luxemburg gaan we op zoek naar onze volgende stop, wel bekend binnen de urban exploring scene: Hotel Beaucoin.

Het mooie van een weekend urban exploring is dat de locaties veelal afgelegen liggen in kleine, ingeslapen dorpjes en op landgoederen. Daardoor rijd je bijna standaard op kleine weggetjes in plaats van over de snelweg. Zo reden we richting dit hotel langs prachtige rotsformaties met na elke bocht weer een prachtig uitzicht. Eenmaal aangekomen bij Hotel Beaucoin was het contrast tussen het landschap en het hotel groot, de plek is al jaren lang bekend en de locatie staat op veel websites ‘gewoon’ genoemd. Dit was in het voormalige hotel te merken, zelden heb ik zo’n gigantische vieze zooi in een gebouw gezien. Het hotel, dat nu enkele jaren leegstaat is, zo las ik na wat onderzoek, regelmatig van eigenaar gewisseld en was maximaal twee tot drie sterren, de kamers waren dan ook niet groot en het leek het meest op een hotel voor mensen op doorreis met een gezellige bruine kroeg op de begane grond.

Centre Pompidou

Als derde urbex locatie hadden we een voormalig kantoor van een staalfabriek gevonden in Frankrijk.

Echter deze bleek vakkundig afgesloten, waardoor we rond 17u uiteindelijk in Metz belanden bij een architectonische parel. Het Centre Pompidou in Metz is geopend in 2010 en laat zich voor mij het best omschrijven als een tentachtig gebouw met daaronder gestapelde volumes. Ik was erg onder de indruk van de prachtige houten constructie waarover het witte doek is gespannen. Onder het witte doek bevinden ze een drietal gestapelde witte volumes die deels door het doek heenprikken.

Het door Shigeru Ban ontworpen gebouw is een waar icoon in de stad, geflankeerd door een treinspoor op een wal en een groot plein is het gebouw prachtig gesitueerd. De dependance is gebouwd om de grote collectie van Centre Pompidou te kunnen exposeren (in Parijs wordt maar 20% geëxposeerd!) en de grotere objecten, (hoger dan de 5,5m verdiepingshoogte van Centre Pompidou in Parijs)  tentoon te kunnen stellen. Leuk weetje: De vlaggenmast is 77m hoog, referend naar het openingsjaar (1977) van Centre Pompidou in Parijs.

Road trippin’ with my two favorite allies
Fully loaded we got snacks and supplies
It’s time to leave this town it’s time to steal away

Red Hot Chili Peppers  – Road Trippin’

Volgende week deel II, met meer architectuur, een sneak peak vind je in de gallery

Bronnen:

https://www.archdaily.com/490141/centre-pompidou-metz-shigeru-ban-architects

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren