dima
  • Schuurwoning

    Voor een klant in Amsterdam-Noord is een ontwerp gemaakt voor een uitbreiding aan hun woning. In een kleinschalig achtererf gebied met brandgangen, schuurtjes, afdakjes en een kleine beek is een nieuw volume ontworpen met uitzicht over het water. In het ontwerp zijn nadrukkelijk elementen uit 'the tiny-house-movement' meegenomen. De locatie grenst aan een beek die in open verbinding staat met het Twiske. De opdrachtgever had een dubbele vraag, enerzijds wilde ze een extra slaapkamer voor het oudste kind in het gezin realiseren, anderzijds wilden ze een tuinhuis aan het water, zodat ze zomers kunnen genieten van een idyllisch plekje aan het Twiske.

    Het ontwerp is een volume met een zadeldak, een veelvoorkomend model dat aansluit bij de veelvoud aan kapvormen in de nabije omgeving van de locatie. Het ontwerp sluit qua materiaal aan bij zijn omgeving en is qua volume eigengereider. Het is opgebouwd uit houten kolommen met dubbele spanten voor het dak. Hierdoor ontstaat een leesbaar ontwerp waaraan ook de verhoudingen van het volume goed zichtbaar zijn. Om voldoende hoogte te generen voor een volwaardig 'tiny-house' is een lessenaarsdak toegepast. Dit zorgt ervoor dat er een slaapzolder gecreëerd kan worden met daaronder een badkamer en toch aan de steegzijde het volume oogt als een schutting. Tot slot zijn aan de steegzijde de gevel en het dak één meter doorgetrokken zodat het gebouw zich richt op het water en privacy biedt aan de bewoner.