dima
  • Herbestemming Fort Honswijk

    Het project ‘Fort Honswijk’ biedt een oplossing voor een fort gelegen in een van voormalige Nederlandse verdedigingslinies: de Hollandse Waterlinie. Dit project laat een mogelijkheid zien waarbij het Fort wordt getransformeerd tot een Wellness. Het fort ligt aan de rivier de Lek in de gemeente Houten. Gelegen op een bebost schiereiland met slechts een toegangsweg is het vanaf de buitenzijde een gesloten entiteit. De vele bosschages aan de rand van het eiland zorgen voor beschutting. Wie de poort doorrijdt, komt als het ware in een andere wereld. Aan het fort wordt een driehoekig element toegevoegd, dit element snijdt in de contrescarp (de buitenste ring) en sluit aan op het torenfort (de cilinder in het hart). Het nieuwe element opent het gebouw naar de Lek, omkadert het landschap en is de locatie voor de receptie en ontvangst. Verder worden er een drietal zwembaden, een restaurant, douches, sauna’s en massageruimtes aan het fort toegevoegd. Twee zwembaden verbinden de contrescarp en het torenfort. Het derde zwembad ligt in het hart van het fort, door een glazen koepel komt hier daglicht binnen en kan je ’s nachts onder de sterren zwemmen. Het restaurant ligt aan de voorzijde in het torenfort. De douches zijn geplaatst in de contrescarp galerij en zijn enkel door een glazen serre omhult. De centrische routing zorgt ervoor dat je door het hele gebouw geleidt wordt en de combinatie van erfgoed en Welnnes optimaal beleeft. In samenwerking met Luuk Westerhof en Frank Wijnen